מדידת תכולת מים בתפרחות קנביס
Karl Fischer for Cannabis
מדידת תכולת מים בתפרחות קנביס הינה פקטור חשוב כחלק מהכנסה של רגולציה לתחום. מדידת המים בתפרחות הקנביס חשובה על מנת למדוד את כמויות המים -לקביעת חיי מדף של החומר היבש, מניעה של גידול פטריות ועובש בחומר הסופי ועוד.
מאחר ותפרחות קנביס מכילות חומרים נדיפים רבים כגון טרפנים (terpenes), מדידה במאזני לחות LOD-Loss On Drying לא תהיה סלקטיבית לתכולת המים בלבד ועלולה לתת תוצאות שגויות.
על כן, שיטת המדידה במערכת קארל פישר מתקבעת בתור שיטת הסטנדרט למדידות לחות, תכולת המים בתפרחות הקנביס – בחומר הסופי וכו'.
מדידת לחות בשיטת קארל פישר לדוגמאות קנביס,
מתאפשרת באחת משלוש דרכים:
- מדידה ישירה של תפרחת קנביס טחונה לאבקה בכוס הטיטרציה.
- מיצוי של דוגמת הקנביס לתוך סולבנט יבש ומדידה של המיצוי בכוס הראקציה.
- מדידה של הדוגמא באמצעות תנור ייעודי לקארל פישר.
לשאלות בנושא ויצירת קשר, מלא/י את הפרטים ונחזור אליך
הכנסת דוגמא ישירות לכוס הראקציה של קארל פישר:
הכנסת דוגמת תפרחת קנביס (שקולה וטחונה לאבקה) – אפשרית במקרים הבאים:
תקציב נמוך.
מעט דוגמאות לביצוע באופן שוטף
מפעיל שמיומן באופן יחסי (שלא יישבור את האלקטרודה של המכשיר וכו').
במקרה שבוחרים בקארל פישר במדידה ישירה:
יש לפתוח את כוס הראקציה ולנקות אותה באופן פיסי בין מדידות. (בדרך כלל יש לנקות בין כל מדידה או שתיים).
החומר הצמחי הטחון מכסה את פנים כוס הראקציה לקארל פישר ויש להוציאו באופן מלא ולנקותו .
מיצוי של דוגמת הקנביס לתוך סולבנט יבש וביצוע מדידה של קארל פישר לנפח מדוד שנלקח מהמיצוי.
מדידה כזו מחייבת מדידת BLANK – מדידה של כמות המים בסולבנט עצמו לפני ביצוע המדידה של מיצוי הדוגמא לתוך הסולבנט.
יתרונות השיטה:
- ניתן לשקול דוגמא גדולה יותר ומייצגת של תפרחת הקנביס.
- מדידה מהירה וישירה של קארל פישר לנפחים המדודים של מיצוי הקנביס.
חסרונות השיטה:
- תוספת של שלב בכל מדידה של דוגמאות שונות.
- כל דוגמא צריכה לעבור שלב של מיצוי ובדיקה של נפח מתוך תמיסת המיצוי. הווה אומר, תוספת גדולה יחסית של זמן עבודה לביצוע מדידות הלחות.
- תוספת שלב של מיצוי עלולה להכניס שלב נוסף של שגיאה במדידה.
מדידת קארל פישר עם תנור:
שילוב של תנור עם מדידת קארל פישר הינו פיתרון למקרים שלא ניתן לבצע מדידה ישירה של קארל פישר לדוגמאות הנתונות.
התנור משמש להכנסת דוגמא לכוס הראקציה.
את תפרחת הקנביס, טחונה לאבקה, שוקלים לתוך בקבוקון התנור הייעודי ומפעילים את התנור לנידוף המים לתוך כוס הטיטרציה.
יתרונות השיטה:
- כוס הטיטרציה לא מזדהמת ולא נדרש לנקות אותה באופן תדיר.
- ניתן לבצע סדרה של מדידות לפני החלפת הראגנטים.
- שיטת העבודה קלה לתפעול על ידי משתמשים שונים.
חסרונות השיטה:
- מדובר במכשיר נוסף בנוסף לטיטרטור קארל פישר.
- כל מדידה אורכת זמן ארוך (נדרש לנידוף כל המים מהדוגמא בתנור.
שילוב של תנור ניתן לשימוש בקארל פישר וולומטרי וגם בקארל פישר קולומטרי.